Zwemmen, bewegen met een beperkte belasting op de gewrichten van je hond. Ideaal toch!?! Zeker als je hond graag in elke vijver, plas,… een plonsje waagt.
MAAR is het ideaal om je hond met artrose het hele jaar buiten te laten zwemmen?
Honden met artrose zitten door pijnklachten vaak in een vicieuze cirkel. Want pijn zorgt voor minder bewegen, hierdoor neemt de spiermassa af en de conditie gaat achteruit, met een gewichtstoename als gevolg. Deze fysieke toestand zorgt voor een verhoogde belasting op de gewrichten en meer pijn….Via medicatie en aangepaste beweging probeer je die viscieuze cirkel te doorbreken. Een goed alternatief voor aangepast bewegen is zwemmen. Door het zwemmen ontwikkelt je hond spieren, zonder druk te zetten op de pijnlijke gewrichten. De toegenomen spiermassa vangt inwerkende krachten op het gewricht mee op en pijnklachten zullen afnemen. Daarnaast verbeter je de algemene conditie en dit heeft een positief effect op het lichaamsgewicht van je hond.
Prachtig! Tot nu toe, enkel maar voordelen van het zwemmen! MAAR waar moet je nu wel opletten?
De ideale temperatuur om te zwemmen ligt tussen de 25 en de 27°C. Waarom? Warm water ontspant de spieren en het gewrichtskapsel rond het gewricht. Verder zorgt warm water voor een betere doorbloeding van het gewricht en vloeibaar gewrichtsvloeistof (smering gewricht). Hierdoor zal je hond beter bewegen en schokken beter opvangen. Warm water heeft hierdoor een positieve invloed op de symptomen van artrose.
BELANGRIJK is de temperatuur van zowel het water als de omgeving waarin je je hond laat zwemmen.
In de zomer, bij aangename buitentemperaturen, krijgt het water een hogere temperatuur. Hierin kan je hond (met of zonder artrose) aangenaam zwemmen en genieten van de voordelen van het warme water. Geen probleem dus!
In de winter is de temperatuur van zowel de omgeving als het water koud. Wanneer je hond met artrose in deze weersomstandigheden zwemt, zorgt dit voor een vernauwing van de bloedvaten, het verhogen van de spiertonus en het gewrichtsvloeistof wordt stroperig. Hierdoor bewegen de gewrichten minder soepel en wordt het opvangen van schokken verstoord. Dit is nadelig voor de symptomen van artrose. Verder komt je hond na het zwemmen in koud water terecht in een koude omgevingstemperatuur. Hierdoor zal je hond verder gaan afkoelen. Al wandelend verder bewegen zal onvoldoende ondersteuning geven om de spieren op te warmen en de doorbloeding te stimuleren. DUS in koude periodes toch maar twee keer nadenken voor je je hond laat zwemmen!
Hou ook steeds rekening met het ras, leeftijd en karakter van je hond. Oudere honden met een weinig ondervacht kunnen koudere temperaturen nog slechter verdragen. Ook honden met een grote drang om te zwemmen, kennen hun grens niet en hierdoor kan het lichaam te hard afkoelen.
Is zwemmen goed bij artrose? Zeker wel, maar hou toch rekening met de omgeving waarin je je hond laat zwemmen! Zeker bij de honden die niets liever doen dan in het water te vertoeven. Want onder de verkeerde omstandigheden kan zwemmen artrose nadelig beïnvloeden.