Hoelang mag je pup wandelen? Mag je pup trappen doen? Wanneer mag je starten met hondensport? Allemaal belangrijke vragen, waarop één antwoord niet mogelijk is. In dit artikel worden enkele tips gegeven hoe je op een gezonde manier met je jonge hond kan bewegen.
Puppy’s groeien het snelst in de eerste 10 maanden van hun leven en zijn uitgegroeid als de groeischijven in de beenderen zijn gesloten (tot leeftijd 2 jaar). De snelheid en de totale duur van de groeiperiode is afhankelijk van het ras. Bij de geboorte bestaan de gewrichten uit kraakbeen en zijn ze nog niet mooi aaneengesloten. Tijdens de groei wordt het kraakbeen in bot omgezet en zo worden de gewrichten een aaneengesloten geheel. Tijdens het groeiproces groeien de beenderen sneller dan de spieren. Dit is normaal, de trekkrachten die veroorzaakt worden door spieren ondersteunen de groei. Daarom is bewegen belangrijk tijdens de groei! Zowel te weinig als te veel bewegen kan problemen geven in de fysieke ontwikkeling van je pup. Hieronder enkele tips:
Richtlijnen om te wandelen:
In de literatuur variëren richtlijnen tussen 5 en 10 minuten wandelen per maand. Voor een pup van 3 maanden varieert dit tussen 15 en 30 minuten. Deze activiteit mag je 4-5 keer per dag uitvoeren, zo kan het verschil per dag hard oplopen… Deze richtlijnen kan je als basis nemen, maar hou rekening met jouw hond! Niet elke ras is even actief en ook de groeisnelheid van het ras speelt een rol. oor de grote, snelgroeiende rassen, is de richtlijn van 5 minuten per maand voldoende, zij steken extra veel energie in de groei en dit heeft een grotere impact op het wandelen. Waar moet je opletten bij jou hond? Leer signalen van vermoeidheid van jouw pup kennen. Is je pup moe, geef hem dan rust! Want ook rust is voor een pup belangrijk.
Voorbeelden signalen vermoeidheid:
- Trager lopen
- Niet meer verder willen wandelen
- Zijn rust niet meer vinden (overdrive)
- …
Naarmate je pup ouder wordt kan het zijn dat hij tijdens je wandeling volgens de richtlijnen onvoldoende energie kwijt raakt. Maak je wandelingen niet langer maar ga op zoek naar alternatieve, zoals denkspelletjes, onbelaste oefeningen gewrichten (zwemmen, balanstraining,…). Laat je adviseren in de onbelaste oefeningen voor de gewrichten, zodat je de spieren ook niet overbelast! Zo raakt je pup voldoende energie kwijt zonder fysiek te overbelasten.
Richtlijnen fysieke activiteiten:
Activiteiten zoals apporteren en trappenlopen zijn niet goed voor de fysieke ontwikkeling van je pup. Tijdens deze activiteiten komen er piekbelastingen op de gewrichten en een jong lichaam is hiervoor onvoldoende ontwikkeld. Vermijd deze activiteiten zoveel mogelijk of pas je activiteit aan. Bijvoorbeeld: In plaats van apporteren, laat je je hond de apport op korte afstand zoeken. Hierdoor haal je de snelheid en plotse bewegingen uit de activiteit. Als je toch graag hebt dat je hond leert trappenlopen, doe dit dan sporadisch op een brede, lange trap, niet op een steile trap. Natuurlijk ga je met 1 keer apporteren of een keertje een steile trap te nemen geen schade veroorzaken, maar vermijdt het als een regelmatige activiteit.
Als je een sport wil gaan beoefenen met je hond, kan je het lichaam op jonge leeftijd al voorbereiden. Dit kan door bijvoorbeeld aangepaste oefeningen van je gekozen sport, balanstraining of zwemmen. Laat je hierin adviseren om de lichamelijke ontwikkeling niet nadelig te beïnvloeden. Let er wel op, niet elk ras is gemaakt voor een hondensport! En niet elke hond is gemaakt voor elke hondensport! Laat je hierin desnoods adviseren. Sporten is pas aangeraden op een leeftijd van 9 maanden. Indien je hond voor die leeftijd gemankt heeft, is het pas aangeraden om te starten op een leeftijd van 1 jaar. Welke sport je ook verkiest, bouw dit steeds rustig op! Zeker als een hond hebt die zijn grenst niet kent, dan is het aan jou om die grens te bepalen.
Geef je pup de tijd om te ontwikkelen! Zodat je hond lang een fysiek gezond leven kan hebben!
Veel plezier met je puppy!